فصل سوم کشاورزی در ایران مطالعات ششم ابتدایی
فصل سوم کشاورزی در ایران مطالعات ششم ابتدایی
عوامل موثرّ در کشاورزی درس پنجم مطالعات ششم ابتدایی
ما بخش عمده ای از غذای خود را از راه کشاورزی به دست می آوریم. کشاورزی سه مرحله ی عمده دارد:
کاشت،داشت و برداشت.
چه عواملی در کشاورزی مؤثرّند؟
١ – عوامل طبیعی
2 – عوامل انسانی
عوامل طبیعی
خاک
همه ی زمینها قابل کشت نیستند.
بخشی از کشور ما را کو ه های بلند و مرتفع پوشانده است.
زمینهای پرشیب و سنگلاخ برای کشاورزی مناسب نیستند.
خا کهای آهک ی یا نمکی در نواحی خشک، استعداد کشاورزی ندارند.
امّا از دشتهای هموار یا جلگه ها که خاکهای آبرفتی و حاصل خیز دارند،
می توان محصول فراوان به دست آورد.
آب و هوا
هر محصول با یک نوع شرایط آ ب و هوایی سازگاری دارد.
درخت خرما در مناطق گرمسیری رشد می کند و نمی تواند سردی هوا را تحمّل کند.
سیب زمینی گیاهی سردسیری است. برنج به آب و هوای معتدل و مرطوب نیاز دارد.
آب و هوا در کشور ما متنوّع است و به همین دلیل محصولات مختلفی در کشور به دست می آید.
آب
آب مورد نیاز کشاورزی از آب باران و رو دها تأمین می شود.
در بعضی نواحی هم آب های زیرزمینی را از راه کندن چاه یا قنات به مزرعه ی کشاورزی هدایت می کنند.
بخش وسیعی از کشو ر ما در منطقه ی خشک و نیمه خشک قرار دارد.
کشور ما جزِء کشو رهای کم باران جهان است
(متوسّط بارندگی سالانه ی ایران حدود 260 میلی متر و متوسّط بارندگی جهان حدود 800 میلی متر است).
عوامل انسانی
نیروی کار
به افرادی نیاز داریم که مهارت دارند و می توانند کارهای مربوط به کشاورزی را انجام بدهند؛
مانند کشاورز، آبیار، علف چین، مهندس کشاورزی و …
ابزار و وسایل
به ابزار و وسایل مخصوص کشاورزی برای شخم زدن، آبیاری ، درو کردن ،
کندن علف های هرز و … نیاز داریم.
سرمایه
باید پول داشته باشیم تا مواد و ابزار مورد نیازمان را بخریم.
البته اگر سرمایه ی ما کم بود، می توانیم با دیگران شریک شویم یا وام بگیریم.
مواد
به بذر، کود و سم نیاز داریم.
محصولات کشاورزی از تولید تا مصرف درس ششم مطالعات ششم ابتدایی
زراعت و باغداری دو فعّالیت مهمّ کشاورزی هستند.
زراعت یعنی کشت و پرورش گیاهانی که بعد از کاشت دانه، حدّاکثر تا یک سال محصول می دهند؛ مانند گندم، جو، گوجه فرنگی و هویج.
باغداری، کشت و پرورش نهال درختان است که بعد از گذشت یک یا چند سال محصول می دهند؛ مانند درخت خرما،پرتقال و انار.
گندم و برنج
گندم و برنج، خوراک روزانه و غذای اصلی مردم کشور ما است.
از گندم، آرد و سپس نان تهیه می شود. آیا می توانید بگویید
علاوه بر نان، چه خوراکی های دیگری از آرد گندم درست می شود؟
گندم گیاهی یک ساله است و به دو شکل پاییزه و بهاره کشت می شود
و کشت آن در همه ی استان های کشور ما رایج است.
برنج نیز گیاهی یک ساله است که از نظر شرایط طبیعی در نواحی مرطوب و نسبتاً معتدل به دست می آید.
بیش از نیمی از برنج کشور ما در استان های شمال کشور تولید می شود؛
اگرچه در بعضی استان های دیگر نیز در صورت وجود آب کافی، برنج کشت می شود.
حبوبات و محصولات جالیزی
بعد از غلّت، مهم ترین منبع غذایی، حبوبات و محصولات جالیزی است
که تقریباً در همه ی استان های کشور ما کشت می شود.
کشت گلخانه ای
امروزه یکی از رو ش های نو در کشاورزی، ایجاد گلخانه یا محیط مصنوعی برای کشت گیاهان است.
با ایجاد گلخانه می توانیم هر محصول را در هر منطقه ی آب و هوایی و در همه ی فصول سال کشت کنیم؛
زیرا آب و هوای گلخانه و گرما و نور و رطوبت را خودمان با دستگاه های مختلف، متناسب با نوع محصول تنظیم می کنیم.
کشت گلخانه ای در مقایسه با سایر کشت ها از نظر صرفه جویی در مصرف آب بسیار بهتر است.
در گلخانه ها انواع میوه ها و محصولات جالیزی،سبزیجات و قارچ های خوراکی را کشت می کنند
و یا گل و گیاهان زینتی پرورش می دهند.
برای دریافت نمونه سوالات پایه ی ششم ابتدایی کلیک کنید
باغداری
کشت و پرورش انواع درختان میوه در ایران از قدیم رایج بوده است.
بخشی از میو ه های سردسیری و هسته دار مانند هلو، زردآلو، آلو، گوجه و آلبالو به صورت خشکبار و بعضی محصولات گرمسیری مانند خرما و پسته ی ایران به دلیل مرغوب بودن به خارج از کشور صادر می شود.
محصولات کشاورزی چگونه به دست ما می رسد؟
کشاورزان پس از برداشت، باید محصول خود را به دست مشتری برسانند.
بعضی از محصولات باید زودتر به بازار مصرف برسند.
بعضی از محصولات برای فروش به بازارهای نزدیک مزارع کشاورزی برده می شوند.
بعضی دیگر را در انبارها یا سردخانه ها نگهداری و ذخیره می کنند
و سپس با کامیون و وانت به میدان های میوه و تره بار و شهرهای دور و نزدیک می برند.
فصل سوم کشاورزی در ایران مطالعات ششم ابتدایی